X7A0025 scaled e1717925556272 Godt håndværk og tradition resulterer i 100 års smedesucces

Godt håndværk og tradition resulterer i 100 års smedesucces

Af Charlotte Haagen

Holbæk Ny Maskinværksted er en 4. generations smedevirksomhed og har etableret sig som en pålidelig aktør med lidenskab for smedearbejde. Deres faglighed og dedikation til kvalitet kan ses i flere større byggerier i Danmark.

I en tid, hvor fleksibilitet er afgørende, skiller Holbæk Ny Maskinværksted, i daglig tale kaldet HNM, sig ud ved at kunne reagere prompte på kundernes behov og krav.

Hos HNM er der ikke lang vej fra beslutning til handling. Virksomheden er kendt for sin proaktive tilgang, hvor de ikke blot leverer, men også tilbyder rådgivning og sparring samt alternative løsninger, når de bliver inddraget i projekter. HNM kan løfte både små og større opgaver, hvilket har gjort dem til en eftertragtet samarbejdspartner i branchen.

Uddanner branchefolk

Holbæk Ny Maskinværksted har altid lærlinge tilknytte virksomheden. Det er et princip for virksomheden, som ønsker at bidrage til uddannelsen af mere kvalificeret arbejdskraft.

– Lige nu har vi fire lærlinge tilknyttet, og det er en stor prioritet for os at uddanne nye, dygtige folk. Det er en princip sag for os, at man bidrager til branchen ved at uddanne den arbejdskraft, som vi alle sammen står og mangler, fortæller Thomas Rasmussen, administrerende direktør og 4. generation hos HNM.

Laeringshus Naerheden 10 Godt håndværk og tradition resulterer i 100 års smedesucces
Læringscenter Nærheden – HøjeTaastrup – Stål, trapper, rækværker og Sinus Beklædning

Prominente projekter

En af HNMs mest værdsatte egenskaber er deres villighed til at gå ind i nye, udfordrende projekter og samarbejde tæt med andre aktører for at finde de bedste og mest æstetiske løsninger. Virksomheden praktiserer åben dialog og tæt opfølgning på projekter, som sikrer, at kunderne kan føle sig trygge og godt informerede gennem hele processen.

Ét af de større projekter som HNM har været med på er Royal Arena i Ørestaden. Her leverede HNM blandt meget andet smedearbejde, glasarbejde og værn. Bygningens runde form udfordrede den ellers erfarne smedevirksomhed, der måtte arbejde både om dagen og i nattetimerne for at komme i mål med projektet.

– Vi blev især udfordret af den udvendige del, hvor vi lavede de bærende stålkonstruktioner. I samarbejde med arkitekterne kom vi frem til, hvordan vi kunne få de store mængder fiberbeton til at sidde fast på ydersiden af bygningen. Det var en stor udfordring og lykkes kun, fordi vi kunne tilpasse vores produktion og løbende finde ud af at lave stål, der passede til det. Det var sjovt og lærerigt, og vi har gjort os nogle unikke erfaringer, som vi tager med os til fremtidige projekter, siger Thomas Rasmussen.

HNM leverede også stål til tilblivelsen af Operaen i København, hvor man bl.a. lavede teknikgalleri og værn. I forbindelse med afslutningen af byggeprocessen blev udvalgte samarbejdspartnere inviteret ind til at møde Mærsk McKinney Møller.

– Det var en særlig oplevelse at blive inviteret med. Som fagmand er det altid en fornøjelse at dele ud af sin viden om sit håndværk, og Mærsk McKinney Møller virkede oprigtigt interesseret i byggeprocessen. Det var ikke en helt almindelig dag på kontoret, siger Thomas Rasmussen. Man skal kunne lidt af det hele HNM har igennem de sidste 100 år opbygget en stor faglighed, der gør, at man kan tillade sig at tage nogle chancer. HNM er altid villig til at gå ind i nye projekter og udarbejde nye, flotte løsninger, som fungerer i både teori og praksis.

– Man skal turde tage nogle chancer. Ellers udvikler man sig ikke som virksomhed. De chancer vi tager, er velfunderede i vores faglighed og know-how, og de erfaringer vi gør os, tager vi med til nye projekter. Og derfor udvikler vi os fortsat, selvom vi er en gammel, traditionsrig virksomhed med mange år på bagen, siger Thomas Rasmussen.

Holbæk Ny Maskinværksted formår altså at kombinere traditionelt håndværk med en moderne og innovativ tilgang.

Om HOLBÆK Ny Maskinværksted

HOLBÆK Ny Maskinværksted har leveret stål- og smedearbejde af høj kvalitet i over 100 år. I dag ledes virksomheden af Thomas Rasmussen, som er familiens fjerde generation. HOLBÆK ny maskinværksted er CE mærket, certificeret DS/EN 1090-1 og DS/EN ISO 3834-2.